SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’L-İLİM

<< 68 >>

DEVAM: 4- İlim Öğrenmek ve Bu Uğurda Yapılan Yolculuk

 

أخبرنا محمد بن إسحاق الثقفي قال حدثنا عبد الأعلى بن حماد قال حدثنا عبد الله بن داود الخريبي قال سمعت عاصم بن رجاء بن حيوة عن داود بن جميل عن كثير بن قيس قال كنت جالسا مع أبي الدرداء في مسجد دمشق فأتاه رجل فقال يا أبا الدرداء إني أتيتك من مدينة الرسول في حديث بلغني أنك تحدثه عن رسول الله صلى الله عليه وسلم فقال أبو الدرداء أما جئت لحاجة أما جئت لتجارة أما جئت إلا لهذا الحديث قال نعم قال فإني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول من سلك طريقا يطلب فيه علما سلك الله به طريقا من طرق الجنة والملائكة تضع أجنحتها رضا لطالب العلم وإن العالم يستغفر له من في السماوات ومن في الأرض والحيتان في الماء وفضل العالم على العابد كفضل القمر ليلة البدر على سائر الكواكب إن العلماء ورثة الأنبياء إن الأنبياء لم يورثوا دينارا ولا درهما وأورثوا العلم فمن أخذه أخذ بحظ وافر قال أبو حاتم رضى الله تعالى عنه في هذا الحديث بيان واضح أن العلماء الذين لهم الفضل الذي ذكرنا هم الذين يعلمون علم النبي صلى الله عليه وسلم دون غيره من سائر العلوم ألا تراه يقول العلماء ورثة الأنبياء والأنبياء لم يورثوا إلا العلم وعلم نبينا صلى الله عليه وسلم سنته فمن تعرى عن معرفتها لم يكن من ورثة الأنبياء

 

(:-80-:) Kesır b. Kays anlatıyor: Ben, (bir defasında) Dimeşk (Şam) Mescid'inde Ebu'd-Derda'yla birlikte oturmaktaydım. Derken ona bir adam gelip: "Doğrusu ben, bir hadis hakkında (sana soru sormak için) Resul'ün şehrinden (Medine) senin yanına geldim. Çünkü senin Resulullah s.a.v.'den naklettiğin bir hadis bana ulaştı" dedi.

 

Ebu'd-Derda:

 

"Şimdi sen (benim yanıma herhangi) bir ihtiyacın için gelmedin mi? Sen (buraya) ticaret için gelmedin mi? Sen sırf o hadisi almak için mi geldin?" diye sordu. Adam:

 

"Evet" dedi. Bunun üzerine Ebu'd-Derda: "Doğrusu ben, Resuluilah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'i şöyle buyururken işittim:

 

"Kim bir ilim öğrenmek için yola çıkarsa, Allah onu cennete giden yol'a çıkartır. Melekler, ilim öğrenmek için yola çıkan kimseyi sevdikleri için kanatlarıııı sererler. Göklerde ve yerde bulunan her şey, su'daki balıklar da dahil alim'e istiğfar ederler. Alim'in abide üstünlüğü, dolunay gecesindeki Ay'ın, diğer yıldızlara olan üstünlüğüne benzer. Alimler, Nebiler'in varisleridir. Nebiler, geride bir dinar altın ve bir dirhem gümüş bırakmadılar. Geride sadece ilmi bıraktılar. O halde kim bu ilimden istifade ederse çok kısmetli demektir" dedi.

 

- - -

Bu hadis, hasendir. ibn Hibban, Sahih (88), Ebu Davud, Sünen (3641), ibn Mace, Sünen

(223), Ahmed, Müsned (5/196) ve Tirmizı (2682)